En iyilere Altın Kaşık’lar

5. Altın Kaşık Ödülleri’nde 6 Şubat depremleri üzerine hızla bölgede organize olan Acil Gıda Kolektifi’nin Jüri Özel Ödülü alması alkışlarla karşılandı. Yılın Genç Şefi seçilen Ulaş Durmaz’ın Altın Kaşık’a uzanan öyküsü ve geleceğe yönelik atılımları da ilgiyle izleniyor.

Gastronomide geçen haftanın gündemine, Mutfak Dostları Derneği’nce düzenlenen 5. Altın Kaşık Ödülleri damgasını vurdu. Mensubu olmaktan gurur duyduğum dernek, bu ödül sistemiyle sadece ülkemizde değil dünyada da büyük ilgi gören, kıymet verilen bir oluşum. Gastronomi ödülleri, Türk mutfağının gelişimi ve sektörde yarattığı dinamizm açısından da güçlü bir motivasyon sağlıyor. Yeter ki, bu köşede sık sık gündeme getirdiğim gibi hatır, gönül işi olmasın, yanlış amaçlara yönelinmesin, doğru kurgulansın, kriterleri olsun ve referans niteliği taşısın. Dünyaca ünlü iki rehber, Michelin ve Gault and Millau’nun ülkemizde yarattığı heyecan bunun en önemli yansıması.

İlk ödül programı

Altın Kaşık Ödülleri ayrıca ülkemizde, bir sivil toplum kuruluşunun başlattığı ve organize ettiği ilk ödül programı olma niteliğinde. Türk gastronomisine katkı sağlayan kişi ve kuruluşları ödüllendirmek, gastronomi dünyamızın çıtasının yükseltilmesine destek olmak amacıyla oluşturulan, objektif kriterler içeren bir ön jüri ve ana jüri sistemi ile işliyor. Jumbo’nun katkıları ve Four Seasons Sultanahmet’in ev sahipliğinde düzenlenen gecenin bitiminde dikkatimi çeken en önemli konu,     11 farklı kategoride ve iki jüri özel ödülüyle belirlenen sonuçların tartışmasız kabul görmesiydi. Bu da, Altın Kaşık ödül programının ne kadar doğru ve başarılı işlediğinin en güzel göstergesiydi.

Jüri Özel ödülleri

Derneğin kurucu üyesi Tuğrul Şavkay adına verilen Başarı Ödülü, ülkemizdeki gastronomi kültürünün önemli unsurlarından baklavanın önde gelen temsilcisi Nadir Güllü’nün oldu. Güllü, baklavanın kültürel bir miras olarak gelecek nesillere aktarılması ve uluslararası tanınırlığı konusundaki çalışmalarda büyük emeği olan, sektörün saygın ve duayen ismi. Jüri Özel Ödülü ise 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından hızla harekete geçerek, depremden etkilenen bölgelerdeki gıda krizinin çözümü için seferber olan ve dünyada eşine zor rastlanacak dayanışma örneklerinden birini sergileyen, yüzlerce şef ve gönüllünün katkılarıyla bir araya gelen Acil Gıda Kolektifi’ne verildi. Kolektifin ilk hedefi deprem bölgesine gidip ateşi yakmak, ocağı söndürmemekti. Şefler sahaya koşarken, farklı mesleklerden gıda sektörünün önde gelen isimleri arka planda inanılmaz bir destek ağı oluşturmuştu. Ödül, Kolektif adına hareketi ilk başlatan isim şef Yalçın İnam’a veridi.

Altın Kaşık’a uzananlar

– Yılın Şefi: Pınar Taşdemir, Araka

– Yılın Yabancı Şefi: Rudolf Van Nunen, Şans Restoran

– Yılın Genç Şefi: Ulaş Durmaz, The Red Balloon

– Yılın Pasta Şefi: Feray Aydoğdu, Tonka Patisserie

– Yılın Geleneksel Lokantası: Seraf

– Yılın Yabancı Konsept Lokantası: Çok Çok Thai

– Yılın Tek Ürün Geleneksel Lokantası: Aşçı Bacaksız

– Yılın Pastanesi veya Tatlı Evi: Baylan

– Yılın Ürün Satış Noktası: Cankurtaran Gıda

– Yılın Gastronomi Kitabı: “Buyurun Ziyafete” (Vedat Milor, İletişim Yayınları)

– Yılın Dijital Yayını: “Yedik İçtik” podcast (Hülya Ekşigil, Deniz Alphan)

Ayvalıklı Şef’in ödül yolculuğu

Genç şef Ulaş Durmaz, 15 yaşında ikisi de aşçı olan dedesini ve babasını rol model ediniyor. Lise öğrenimini aşçılık üzerine almaya karar verip Cunda Adası’ndaki Ortunç Otel’de bulaşıkçı olarak işe başlıyor. Doğma büyüme Ayvalıklı olmasının şansını her yemek masasında hissettiğini belirtiyor. Lise ve üniversite eğitimini tamamlıyor ve Şemsa Denizsel ile iki buçuk yıl çalışıyor. Sonra, İstanbul macerası başlıyor. İlk durağı Çiğdem Seferoğlu’nun kurucusu olduğu Hodan. Kısa bir süre de olsa İnanç Çelengil’in Aman da Bravo’sunda çalışma fırsatı yakalıyor. Yani bir diğer deyişle sıkı şeflerin yanında yetişiyor. Yaklaşık bir yıldır da The Red Balloon’un Head Chef’i. Michelin Rehberi 2024’in Genç Şefi ödülünün sahibi. Şimdi de Altın Kaşık onda.

Ulaş Durmaz, henüz 24 yaşında. Gencecik. Heyecanlı. Mutfakta en önem verdiği şey malzeme: “Malzemenin iyisi de mevsiminde ve yerinde güzel,” diyor. Menüsünü her zaman mevsimsel malzemeyle hazırlayıp, alışık olduğumuz lezzetleri kendi yorumunu katarak pişiriyor. Baharatları Mardin’den, peynirleri Ayvacık’tan, yaz mevsiminde domatesleri Çanakkale’den, asma yaprağını Tokat’tan getiriyor. Geçtiğimiz günlerde babasıyla birlikte mutfağa girip yaptığı mezeleri tatma şansım oldu. İnanın her bir mezenin tadı damağımda.

Tayland yolcusu

Şu aralar bir başka heyecanı daha var. Kendini geliştirmek ve farklı deneyimler kazanmak için 14 günlüğüne Tayland’a gidiyor. Ulaş öğrenme hevesiyle dolu. “Kendimi durmadan geliştireceğim bir süreç hayal ediyorum,” demesinden belli değil mi? Ulaş’ın The Red Balloon mutfağında tarzı, Ege ve Akdeniz’in ürünü ön plana çıkaran tanıdık tatlarını kendine özgü yorumlamak. Her bir tabağı özenle el yapımı seramiklerle eşleştirerek sanatını tamamlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x